آزمون نظام مهندسی تاسیسات مکانیکی: منابع، تاریخ برگزاری و شرایط
آزمون نظام مهندسی بدون شک یک آزمون سرنوشت ساز و دشوار برای مهندسین رشتههای اصلی میباشد. مهندسین برای رسیدن به یک سطح مناسب و همچنین افزایش سطح کسب درآمد از طریق طراحی، نظارت و اجرا با استفاده از خدمات سازمان نظام مهندسی باید از سد این آزمون با موفقیت عبور کنند. یک روش منسجم در جهت یادگیری مباحث مورد سوال در این آزمون و آمادگی در آن، استفاده کردن از منابع با توجه به ترتیب اولویت و همچنین بهره بردن از دانش اساتید برجسته زمینههای تخصصی مطرح در آزمون میباشد که موفقیت فرد متقاضی را در این آزمون سهل و قطعی خواهد کرد.
نظام مهندسی چیست
سازمان نظام مهندسی یکی از مهمترین سازمانها برای مهندسین میباشد. این سازمان در سال 1374 با هدفی اساسی مبنا بر ارتقا سطح کیفی دانش فنی و همینطور اجرایی کردن قوانین مهندسی و اجرایی به صورت رسمی تاسیس شد و اقدام به آغاز به کار کرد. مهندسین فارغ التحصیل 7 رشته مهندسی اصلی عمران، برق، معماری، مکانیک، نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک مجاز هستند که پس از فارغ التحصیلی و دریافت مدرک کارشناسی یا مدارک سطح بالاتر به عضویت این سازمان، که در تمامی مراکز استان و شهرستان های پرجمعیت شعبه دارد، درآیند و از امکانات و تسهیلاتی که سازمان نظام مهندسی هر استان برای اعضای خود لحاظ کرده است، استفاده کنند این امکانات ممکن است از طریق کمیته رفاه آن سازمان تامین شود. تعدادی از این تسهیلات شامل موارد زیر میباشد:
- معرفی به بانک های مختلف جهت اخذ وام و تسهیلات
- ارائه تخفیفات دورهای برای مراکز مختلف تفریحی و فرهنگی
- استفاده از مخزن کتابخانه سازمان
- استفاده از اردوهای علمی و تورهای گردشی
- اجازه شرکت در کنفرانسها، سمینارها و جلسات علنی سازمان
جهت شرکت در دوره تخصصی تاسیسات مکانیکی موسسه آموزش عالی آزاد نوین پارسیان کلیک کنید
آزمون نظام مهندسی چیست
نظارت تخصصی بر طراحی و اجرای کاملا اصولی و صحیح ساخت و سازها، بر طبق مباحث مقررات ملی ساختمان، از جمله اساسیترین و مهمترین وظایف سازمان نظام مهندسی میباشد. به همین دلیل میبایست همه مراحل ساخت به وسیله آن دسته از کارشناسان و مهندسینی تایید و بررسی شود که به وسیلهی آزمون نظام مهندسی انتخاب و گزینش شدهاند. کارشناسان مورد تایید این سازمان بعد از گرفتن پروانه اشتغال به کار مهندسی، این امکان را دارند که با سازمان نظام مهندسی همکاری تخصصی داشته باشند. این آزمون، به صورت کلی تحت نظر سازمان نظام مهندسی و همچنین دفتر مقررات ملی ساختمان برگزار میشود که خود این دفتر تحت نظر وزارت راه و شهرسازی میباشد. مسئولیت برگزار کردن این آزمون با سازمان سنجش آموزش کشور است.
هدف آزمون نظام مهندسی مکانیک
طبق قانون مشخص شده در مقررات ملی ساختمان، تا حتی سازههای با متراژ پایین نیز بایستی از ناظر تأسیسات در زمان ساخت استفاده کنند تا به این شکل از بسیاری مشکلات و خطرات مرتبط با ساختمانها من جمله هدررفت انرژی، خطرات ناشی از نقص در لوله کشی و گاز گرفتگی و یا مشکلات مرتبط با آب و فاضلاب و … جلوگیری به عمل آید. همچنین متخصص تأسیسات این امکان را دارد که با آگاهی از سیستمهای پیشرفته در جهت بهینه سازی مصرف انرژی و انتخاب سیستم مناسب آب و فاضلاب در ساختمان نیز طراحی مناسبی ارائه کند. به علت اهمیت بالای این امر در سال های اخیر، شرکت کردن در آزمون نظام مهندسی مکانیک برای مهندسین تاسیسات بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
رشتههای اصلی در آزمون نظام مهندسی مکانیک
آن دسته از فارغ التحصیلان رشتههایی همانند مهندسی مکانیک بدون گرایش، مکانیک سیالات، مکانیک تأسیسات برودتی یا حرارتی رشته اصلی به حساب میآیند و این امکان را دارند که در دو صلاحیت طراحی و نظارت در آزمون نظام مهندسی مکانیک حضور به عمل بیاورند. فارغ التحصیلان رشته مکانیک جامدات یا فارغ التحصیلان رشته های ناپیوسته فوق نیز با شرایطی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، می توانند در صلاحیت نظارت و تا حتی با شرایطی خاصتر در هر دو صلاحیت موزد نظر شرکت نمایند. داوطلبان میتوانند جهت کسب کردن اطلاعات بیشتر و آگاهی از آخرین تصمیمات به فایل آخرین مصوبه کمیسیون هم ارزی رشتهها مراجعه نمایند.
ممکن است به مطلب “معرفی جامع رشته مهندسی مکانیک و گرایش ها” علاقمند باشید
مدارک تحصیلی مورد نیاز آزمون نظام مهندسی مکانیک
برای آن که داوطلبانی امکان داشته باشند که مجاز به شرکت در آزمون نظام مهندسی مکانیک بشوند، دارا بودن مدرک مهندسی مکانیک (کارشناسی) و یا رشته های هم ارز با آن الزامی میباشد. نکته مهم دیگر این است که، واجدین شرایط بعد از گذشت ۳ سال از دریافت مدرک کارشناسی یا ۲ سال پس از اعطای مدرک کارشناسی ارشد و نهایتا تا ۱ سال بعد از دریافت مدرک دکترای خود این امکان را دارند در این آزمون شرکت کنند. البته آن دسته از افرادی که مدرک کارشناسی ناپیوسته دارند، با گذشت هر 5 سال از تاریخ مدرک کاردانیشان، هم ارز با یک سال کارشناسی برایشان محاسبه می شود. این مدت زمان، به عنوان سابقه کار شناخته خواهد شد. آن دسته از افرادی که دوره خدمت سربازی را می گذرانند نیز می توانند در آزمون شرکت نمایند؛ با این شرط که پس از قبولی در این آزمون تا چهار سال فرصت دارند که مدرک اصلی خود را جهت دریافت پروانه اشتغال به کار به نظام مهندسی تحویل دهند.
تاریخ برگزاری آزمون
آزمون های نظام مهندسی اغلب در روزهای آخر هفته، یعنی پنجشنبه و جمعه برگزار می شود. این آزمون در سال های اخیر، به گونه ای است که سالیانه در دو نوبت نظارت و اجرا برگزار می شود. به این صورت میباشد که صبح پنجشنبه آزمون نظارت و سپس در نوبت عصر آزمون اجرا برگزار می شود. ثبت نام این آزمون اکثرا دو ماه قبل از روز برگزاری انجام میشود و نتایج آزمون نیز حدود دو تا سه ماه بعد از آن توسط سایت دفتر مقررات ملی منتشر می شود.
تاریخ برگزاری آزمون نظام مهندسی سال 1401
زمان برگزاری آزمون نظام مهندسی 1401 برای بخشهای امتحانی مهندسی با صلاحیتهای مختلف متفاوت میباشد و در سه روز پشت سر هم و در نوبت صبح و گاهی عصر برگزار می شود. با عنایت به آخرین اطلاعیه منتشر شده در سایت وزارت راه و شهرسازی (inbr.ir) آزمون رشته معماری (طراحی) در تاریخ 23 تیر ماه 1401 و آزمون سایر رشته ها در تاریخ های 16، 17 و 18 شهریور ماه 1401 برگزار میگردند. این آزمون در سه گروه مختلف “نظارت“، “طراحی” و “اجرا” برگزار میشود.
منابع آزمون نظام مهندسی رشته مکانیک نظارت
- مبحث دوم ( نظامات اداری)
- مبحث سوم ( حفاظت ساختمان ها در مقابل حريق)
- مبحث چهاردهم ( تاسيسات مکانيکی)
- مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی)
- مبحث شانزدهم ( تاسيسات بهداشت)
- مبحث هفدهم ( لولهكشی گاز طبيعی)
- مبحث نوزدهم ( صرفهجویی در مصرف انرژی)
- مبحث بيست و يکم ( پدافند غیرعامل)
- مبحث بيست و دوم ( مراقبت و نگهداری از ساختمان ها)
- کتاب های راهنمای مباحث مقررات ملّی ساختمان
- نشریه شماره ۱۲۸ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
- مبانی ترمودینامیک، مکانیک سیالات و انتقال حرارت
- اطلاعات عمومي مهندسی مربوط به تاسيسات مكانيكی در مراجع معتبر بين المللی فنی و علمی
- مجموعه قوانین نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه های اجرایی مرتبط با آن و تصویبنامههای اصلاحی در این زمینه
جهت ثبت نام و شرکت در دوره تخصصی آمادگی آزمون نظام مهندسی موسسه آموزش عالی آزاد نوین پارسیان کلیک کنید
منابع آزمون نظام مهندسی رشته مکانیک طراحی
- مبحث دوم ( نظامات اداری)
- مبحث سوم ( حفاظت ساختمان ها در مقابل حريق)
- مبحث دوازدهم ( ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا)
- مبحث چهاردهم ( تاسيسات مکانيکی)
- مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی)
- مبحث شانزدهم ( تاسيسات بهداشت)
- مبحث هفدهم ( لوله كشی گاز طبيعی)
- مبحث نوزدهم ( صرفهجویی در مصرف انرژی)
- مبحث بيست و يکم ( پدافند غیرعامل)
- مبحث بيست و دوم ( مراقبت و نگهداری از ساختمان ها)
- کتاب های راهنمای مباحث مقررات ملّی ساختمان
- نشریه شماره ۱۲۸ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
- مبانی ترمودینامیک، مکانیک سیالات و انتقال حرارت
- اطلاعات عمومی مهندسی مرتبط با تاسيسات مكانيكی در مراجع معتبر بين المللی علمی و فنی
- قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و آئین نامه های اجرایی آن و تصویب نامه اصلاحی
منابع آزمون نظام مهندسی رشته مکانیک اجرا
- مبحث دوم ( نظامات اداری)
- مبحث سوم ( حفاظت ساختمان ها در مقابل حريق)
- مبحث دوازدهم ( ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا)
- مبحث چهاردهم ( تاسيسات مکانيکی)
- مبحث پانزدهم ( آسانسورها و پلکان برقی)
- مبحث شانزدهم ( تاسيسات بهداشت)
- مبحث هفدهم ( لوله كشی گاز طبيعی)
- مبحث نوزدهم ( صرفهجویی در مصرف انرژی)
- مبحث بيست و يکم ( پدافند غیرعامل)
- مبحث بيست و دوم ( مراقبت و نگهداری از ساختمان ها)
- کتاب های راهنمای مباحث مقررات ملّی ساختمان
- نشریه شمراه ۱۲۸ سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
- نشریه شماره ۴۶۰ – راهنمای راهبری و نگهداری تاسیسات مکانیکی ساختمان
- نشریه شماره ۴۶۱ – راهنمای پذیرش (Commissioning) تاسیسات مکانیکی ساختمان
- مبانی ترمودینامیک، مکانیک سیالات و انتقال حرارت
- مسائل تخصصی مرتبط با نظارت و اجرا تاسیساتمکانیکی در ساختمانها
- اطلاعات عمومی مهندسی مرتبط با تاسیسات مکانیکی در مراجع معتبر بینالمللی علمی و فنی
- شرايط خصوصی و عمومی و قراردادهای مرتبط با انواع پیمانها و قراردادها
- مديريت ساخت و نظام برنامه ريزی و كنترل پروژه
- ماشین آلات ساختمانی و آشنایی با نحوه عملکرد، بهره برداری و نگهداری آنها
- مقررات، قوانین و ضوابط حقوقی و انتظامی مرتبط با ساخت و سازها و امور قراردادها
تعداد سوالات و شرایط قبولی آزمون نظام مهندسی مکانیک
در هر یک از گرایش های طراحی و نظارت آزمون نظام مهندسی مکانیک، تعداد سوالات طرح شده 60 عدد میباشد که داوطلب باسیتی در طی زمان 120 دقیقه (نظارت) و یا 180 دقیقه (طراحی) به آنها پاسخ دهد. معیار قبولی در آزمون نظام مهندسی کسب حد نصاب (نمره ۵۰) می باشد. این به این معناست که پاسخ درست داوطلب به نیمی از سوالات مطرح شده کافیست. برگزاری آزمون نظام مهندسی به شکل کتاب باز و جزوه باز (Open Book) است. همچنین استفاده کردن از ماشین حساب مهندسی مجاز است؛ اما همراه داشتن وسایل متفرقه همانند لپ تاپ، تبلت و موبایل رسما ممنوع اعلام شده است.
جهت شرکت در دوره تخصصی تاسیسات برقی موسسه آموزش عالی نوین پارسیان کلیک کنید
مراحل ثبت نام آزمون نظام مهندسی مکانیک
آزمون نظام مهندسی با همکاری سازمان سنجش و در سطح دانشگاههای معتبر کشور برگزار می شود و مراحل ثبت نام این آزمون به این صورت میباشد: نخست در جهت آشنایی با دستورالعملهای آزمون و همچنین اطلاع یافتن از هزینه آزمون و پرداخت اینترنتی به وبسایت مربوطه (inbr.ir) مراجعه کنید. به سامانه ثبت نام ورود کرده و ثبت نام خود را صورت دهید و در انتها از فرم ثبت نام پرینت تهیه کنید. در صورت تمایل می توانید برای عضویت سایت نظام مهندسی نیز اقدام نمایید. چند روز قبل از برگزاری آزمون، پرینت کارت شناسایی آزمون امکان پذیر خواهد بود.
پس از قبولی در آزمون
پس از گذراندن آزمونهای نظام مهندسی با موفقیت و قبولی در آن، حداکثر تا ۴ سال پس از تاریخ برگزاری آزمون فرصت دارید تا شرایط لازم در جهت اخذ کردن پروانه مشغول به کار مهندسی را فراهم آورید.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پروانه مهندسی
مدارک مورد نیاز جهت دریافت پروانه اشتغال به کار مهندسی شامل موارد زیر میباشد:
- ثبت درخواست عضویت
- شماره سریال قبولی در آزمون و پرینت کارنامه آزمون
- کپی برابر اصل مدارک تحصیلی
- کپی برابر اصل شناسنامه و کارت ملی
- ۲ قطعه عکس رنگی 4*6 با زمینه سفید
- نمونه مهر و امضا