کاویتاسیون تبخیری و بازگردش داخلی در پمپ
کاویتاسیون – سلام علی فاضل هستم مدرس و طراح سیستم های پمپاژ امروز با بحث کاویتاسیون تبخیری و بازگردش داخلی در پمپ در خدمت شما بزرگواران هستم.
کاویتاسیون تبخیری (کلاسیک)
این پدیده یکی از خطرناکترین حالتهایی است که ممکن است برای یک پمپ به وجود آید. پدیده کاویتاسیون برای پمپ بسیار خطرناک است و می تواند پس از مدت کوتاهی پروانه پمپ را ازبین ببرد.
درصورتيکه در دهانه مکش پمپها فشار مايع کمتر از فشار بخار سیال شود در آنجا عمل تبخير اتفاق ميافتد و حباب تشکیل می شود. این حباب با سیال حرکت کرده و از منطقه کم فشار به منطقه پر فشار می رود. ورود حباب به منطقه پر فشار سبب فروریزش آن می شود و در نتیجه ذراتی از مایع از مسیر اصلی خود منحرف شده و با سرعتهای فوق العاده زیاد به اطراف و از جمله پره ها برخورد می نمایند. در چنین مکانی بسته به شدت برخورد، سطح پره ها خورده شده و متخلخل می گردد. این پدیده مخرب در پمپ ها را کاویتاسیون می نامند. بنابراین باید از وجود چنین پدیده ای در پمپ جلو گیری گردد.
از آنجايي که اين اتفاق شايعترين نوع کاويتاسيون ميباشد و حدود 70% از کاويتاسيونها را در بر ميگيرد به آن کاويتاسيون کلاسيک ميگويند.
براي جلوگيري از اين اتفاق ميبايست خالص ارتفاع مثبت قابل دسترس در قسمت مکش پمپ (NPSHa) از خالص ارتفاع مثبت مورد نياز در قسمت مکش پمپ (NPSHR ) بيشتر باشد.
منحنی NPSHR توسط سازنده پمپ ارائه می شود و با مراجعه به آن میتوان دریافت که NPSHR پمپ در هر دبی چه مقدار است.
توضیح در فیلم زیر:
NPSHA
جز مشخصههاي سيستم پمپاژ بوده و به عوامل متعددي از قبيل فشار محيط، خواص فيزيکي مايع، قطر لوله مکش و… بستگي دارد.
توضیح در فیلم زیر:
- راههاي پيشگيري از کاويتاسيون کلاسيک
- کاهش دماي سيال
- افزايش هد استاتيکي در مکش با افزايش ارتفاع
- ايجاد تغييرات در پمپ شامل
- با افزايش قطر لوله مکش
- افزايش قطر پروانه پمپ
- به کار بردن دو پمپ کوچکتر به صورت موازي
توضیح در فیلم زیر:
کاويتاسيون باز گردش داخلي
چنانچه به هر دليل مسير دهش پمپ مسدود و جريان نتواند از پمپ خارج شود سيال از ناحيه پر فشار به ناحيه کم فشار باز گردش داخلي ميکند. در اين شرايط به دو صورت کاويتاسيون اتفاق ميافتد.
- سيال با سرعت داخل پمپ باز گردش کرده و دماي آن به سرعت بالا ميرود و به اصطلاح overheat ميشود.
- سيال از ميان درزها و آبندها عبور کند که دما و سرعت بالا موجب بخار شدن سيال ميشود.
توضیح در فیلم زیر:
برای دیدن کامل قسمت 4 برنامه در رابطه با بحث کاویتاسیون در پمپ فایل را دانلود کنید (فیلم مورد نظر در گروه پایپینگ دکتر قند چی به نام پمپ وپمپاژ 4 قابل دانلود میباشد )
پایان مطالب کاویتاسیون
امیدوارم مفید باشد.
نظرات بسته شده اند.